viernes, 20 de mayo de 2011

“SÓC OPTIMISTA I PENSO QUE MILLORAREM RESULTATS EN AQUESTES ELECCIONS”

El 8 d’abril de 2008, Jordi Serra rebia la vara d’alcalde al Saló de Plens de l’Ajuntament. Passats tres anys des de llavors, es presenta ara per primera vegada com alcaldable del PSC, esperant que la ciutadania li doni la seva confiança per revalidar l’alcaldia. Afirma haver après moltes coses com a màxim representant de la ciutat i té ganes de continuar aprenent com a alcalde a la propera legislatura. Primer, però, serà necessari que guanyi les eleccions de diumenge. Deixant de costat enquestes i comentaris de tot tipus. Serra és un home optimista i creu que la gent el continuarà recolzant. La feina fet durant l’anterior legislatura és el seu millor aval.

- ¿Quina imatge vol donar a la ciutadania en les seves primeres eleccions com a alcaldable?
- Són les meves primeres eleccions enfront de persones, com Xavier Garcia Albiol, que porta 20 anys presentant-se. Són una novetat per a mi, i per tant les afronto amb molta il.lusió. Em presento com una persona que ha fet feina per la seva ciutat, una feina que, per altra part, ha aconseguit millorar Badalona, cosa que ningú pot negar.

- Per això el veiem arremangat en les fotos que estan il·lustrant la seva campanya electoral...
- Exacte. Aquesta és la idea que volem transmetre, la d’un alcalde que treballa. Enfront d’altres opcions, que pensen que gastar sola de sabata és fer d’alcalde, nosaltres diem que fer d’alcalde és treballar també al despatx, on s’ha d’estar perquè les coses avancin.

- Diumenge es presenten unes eleccions realment obertes. Li preocupen els seus rivals més directes?
- El que em preocupa realment és que Badalona passés la vergonya de ser l´única ciutat de Catalunya on guanyés el PP. La ciutat no és mereix passar per aquest tràngol. Modestament, penso que ho hem fet prou bé des de l’Ajuntament com perquè la gent no ens doni el seu recolzament i es decideixi a votar el PP. Un vot als populars, entenc jo, seria un vot de càstig per una feina mal feta. Penso que no és el nostre cas ni ens ho mereixeríem.

- Tot i així, en les eleccions del 2007 el seu partit va perdre 3 regidors i quasi 14.000 vots. La tendència pot varia diumenge?
- Esperem que sí. Crec que recuperarem una bona part d’aquests vots i alguns regidors. Sóc optimista. Penso que anirem cap amunt. Treballem per millorar resultats.

- ¿Què en pensa de la llista electoral que han elaborat?
- La llista està molt bé. En els nou primers llocs, hi ha quatre cares noves i, a més un candidat nou. Ens hem renovat molt, el que desmunta la teoria dels que parlen que portem molts anys governant els mateixos. És injust que ho diguin, perquè nosaltres som els que realment hem canviat. El que porta 20 anys presentant-se a alcalde, ha fet la mateixa llista pràcticament que fa quatre anys. I els altres partits també presenten pràcticament els mateixos. És cert que el PSC porta 28 anys governant Badalona, però hem compartit govern amb partits com ICV-EUiA, EREC i CiU. Els pactes són bons i és interessant que hagi una força majoritària capaç d’entendre’s amb les altres forces.

- La seva campanya electoral s’ha basat, sobretot, en la feina feta durant la darrera legislatura. ¿El ciutadà vota més en funció d’allò que el candidat ha fet o en allò que el candidat promet fer?
- No li sabria dir exactament, però una campanya política no ha de ser una campanya comercial d’ofertes i descomptes, que és allò que fa el PP. Cada vegada està més fora de to un programa electoral que sembli un catàleg del Bazar El Regalo, amb descomptes i regals inclosos. Nosaltres tenim un programa basat en el que s’ha fet i un altre de futur, que hem anomenat Pla Badalona Visió 2020, a deu anys vista. Portar el metro a Lloreda i Montigalà, com pretenem, no es pot fer en quatre anys ni tampoc acabar el pla d’escoles que teníem acordat amb l’anterior govern de la Generalitat. Tampoc es pot fer en poc temps que s’instal·li la Fundació Carreras al voltant de Can Ruti, ni que Coll i Pujol sigui un eix comercial que uneixi El Corte Inglés amb l’Illa Central amb un nou pàrquing i un nou edifici. Tenim moltes propostes que no es basen tant en un catàleg d’ofertes i rebaixes sinó sobre la credibilitat de la feina feta.

- El Pla que vostè ha anomenat es basa en deu actuacions, entre elles també reivindicacions històriques com els laterals de l’autopista. Però a la propera legislatura tot apunta a què es podrà portar a terme molta menys obra nova.
- En aquesta legislatura s’ha fet molta obra nova i per tant a la propera serà menys necessari fer tant obra nova. S’haurà de fer més el que jo anomeno microurbanisme. Si continuem governant, ens dedicarem més al manteniment i al petit urbanisme, quelcom menys vistós però també important. Està clar que tindrem menys pressupost, però podrem fer moltes coses perquè seran més barates de fer. La crisi no treu que puguin també tenir cabuda els grans projectes que hem posat en el Pla Badalona Visió 2020, com els laterals de l’autopista o el camp de futbol municipal.

- Ha manifestat que la prioritat política de la seva formació és crear ocupació. N’hi ha d’altres?
- Aquesta és la prioritat. Hem d’aconseguir que Badalona sigui una ciutat on s’hi pugui viure, treballar i estar-hi a gust, on hagi oci, cultura i comoditat, a més de treball. Quanta més ocupació puguem crear, millor. I això s’ha d’aconseguir amb formació cap a la gent jove, que fem a través de l’IMPO; validant projecte d’empresa, on l’any passat vàrem validar 158 empreses noves, i potenciant els polígons existents de Les Guixeres i Can Ribó amb la vinguda de noves empreses, cosa que es podria aconseguir amb noves infraestructures com el túnel de la B-500, que esperem que la Generalitat acabi fent.

- Hi ha enquestes que assenyalen que el PSC i el PP podrien obtenir els mateixos regidors. Li preocupa?
- No. Més enllà dels resultats, l’enquesta que vostè cita també afirmava que el 75% de les persones enquestades aprovaven la gestió del govern, algunes amb notable alt i excel·lent. Les enquestes el que marquen són tendències de vot. Ja veurem si la tendència de vot cap al PSC segueix a l’alça i podem guanyar.

- ¿Com va anar el cara a cara que va protagonitzar la passada setmana amb Xavier Garcia Albiol al Museu, organitzat per la Cadena Ser?
- Va ser un debat estrany i tens, que només va durar mitja hora i que durant els primers 10 minuts va haver de ser interromput pels crits de persones que el rival va portar a la sala, per insultar-me, situació que finalment el moderador va haver de tallar. El més important és que va quedar palès que el senyor Garcia Albiol no té cap idea. Jo li vaig dir que és un polític sense ànima i un producte de laboratori. Quan el senyor Albiol es treu l’esparadrap que porta a la boca en els seus anuncis electorals, la paraula cultura, progrés i educació mai surt de la seva boca. Només sap parlar de gitanos romanesos. I Badalona és molt més. És un projecte de futur amb ambició. El problema de l’incivisme acabarà desapareixent i en canvi quedarà tota l’obra que hem fet.

- ¿Creu que el missatge del PP ha calat en els ciutadans?
- Porten sis anys repetint el mateix. Dient coses com que Badalona és una ciutat insegura, cosa que perjudica a la pròpia ciutat de cara a fora, perquè no és justa ni certa. Els índexs de delinqüència, segons els Mossos, és igual a Badalona que a les altres ciutats del voltant. Qualsevol ciutadà ho pot consultar a la web dels Mossos. El senyor Albiol juga a crear un clima d’inseguretat que no es correspon amb la realitat. Fa campanyes sobre falsedats amb uns missatges sempre en castellà, amb algun en català per poder-lo ensenyar si algú li retreu.

- ¿ Per quines raons seria necessari que vostè continués sent l’alcalde?
- Tenim molts projectes iniciats. Si la gent pensa que Badalona ha millorat, li demano un vot de confiança perquè la ciutat continuï millorant quatre anys més.

- ¿S’ha entès bé amb els socis de govern durant aquests anys?
- Sí. Ha estat un govern lleial, per tant ens hem entès bé, tret d’alguns temes puntuals. Allò important és que hem sabut fer equip en els moments que ha calgut i que el govern no ha grinyolat i ha fet molta feina, amb honestedat i noblesa.

- ¿Vostè tornaria a reeditar un pacte PSC-CiU-ERC?
- S’ha de veure. Els governs sempre són fruits de les eleccions i els ciutadans amb els seus vots marquen qui volen que governi. A partir de dilluns, dia 23, començarem a pensar com es governa i amb qui es governa.

- De cara a la propera legislatura, què cal canviar de Badalona?
- Han hagut errors però cal continuar amb l’impuls transformador que hem tingut.

- ¿Quin creu que serà el partit més votat diumenge?
- Crec que el PSC.

- Si torna a ser alcalde, què és el primer que farà?
- Començar a parlar amb tots els consellers de la Generalitat per tirar endavant temes d’educació, de sanitat, assistència social, cultura... Tots els temes que estan aparaulats, que van quedar aturats i que s’ha de tornar a reprendre. Per això és important que hagi una continuïtat en la feina.

QUÈ PROPOSEM?
- ECONOMIA: Crear ocupació i ajudar a que arribin i es creïn noves empreses. Volem impulsar la formació, reactivar la indústria i reforçar la marca Badalona per encapçalar la sortida de la crisi. Amb projectes com la B-500 per millorar els polígons industrials i amb la masia de Can Bofí Vell per a emprenedors i noves tecnologies, entre d’altres.

- SEGURETAT: La ciutat és més segura perquè hem invertit en carrers i places de qualitat, més neteja i més enllumenat, entre d’altres. I disposem de 54 nous guàrdies urbans. Estem per sota de la mitjana de delictes de les ciutats de tot Catalunya. Reforçarem la Guàrdia Urbana de districte amb dos agents com a mínim per districte ampliables.

- CULTURA: Construirem noves biblioteques a Canyadó i a Bufalà. Posarem en funcionament el Gran Centre Cívic El Carme, treballarem per adequar el de Can Canyadó com a espai de cultura tradicional catalana i farem la Setmana de Cultura al Carrer.

- MEDI AMBIENT: Aprofundirem en el Pla Director de la Serralada per fer possible un gran parc comarcal per als ciutadans. Obrirem més Badalona al mar a la platja de la Mora.

- EDUCACIÓ: Demanarem a la Generalitat el compliment del conveni per fer possibles nou instituts escola i cinc centres escolars i impulsarem noves escoles bressol a Montigalà, Canyadó i Llefià-La Salut i una segona escola d’idiomes.

J.A. Giménez Martín
Badalona 2000


Badalona, 20 de maig de 2011










No hay comentarios: