viernes, 17 de octubre de 2008

ENVIA'NS UNA POSTAL

Voldria fer arribar les meves felicitacions al col·lectiu de nens i nenes de 4at. de primària del CEIP Bellpuig de Sant Julià de Vilatorta (Osona) i al professor Sr. Toni Comajon, per la seva idea: Envia’ns una postal, que vaig llegir publicada al diari El Punt. Em dic Mari Carmen, i visc a Badalona des de què vaig néixer, és la meva ciutat i l’estimo molt per això voldria compartir amb vosaltres aquesta estimació que sento per la meva ciutat i convidar-vos a què vingueu alguna vegada a conèixer-la.

Badalona: La protagonista inventada

Us vol contar la història de Badalona, no per ella, sinó per amor a la seva persona, que em sembla, fins al més alt grau digna de ser contada. Badalona és una ciutat amb cos però sobre tot amb ànima. Badalona té personalitat, capta l’energia de la gent que l’habita i la governa amb treball, responsabilitat i il·lusió. Les parts del seu cos són: cap, tronc i extremitats.

Aquestes parts formen l’organisme de Badalona, a demés la seva pell suau cobreix tot el seu cos i actua com barrera protectora contra aquells que intenten desviar-la del seu camí i dels seus somnis. La seva sang vermella i dolça que transporta interiorment el seu cos és impulsada per un cor noble que la fa circular constantment a través de tots els seus conductes, des de: Canyado, Casagemes, Centre, Coll i Pujol, Dalt de la Vila, Manresà, Nova Lloreda, Sant Crist de Can Cabanyes, Sistrells, Bonavista, Bufalà, Canyet, Guixeres, El Mas Ram, Montigalà, Morera, Pomar, Pomar de Dalt, La Salut, Sant Antoni de Llefià, Sant Joan de Llefià, Sant Mori de Llefià, Artigues, El Congrés, La Mora, El Remei, Sant Roc, Can Claris, El Gorg, El Progrés, El Raval, Lloreda, La Pau, fins, El Puigfred.

Aquests barris que la conformen fan que no sigui invisible per a ningú; oberta i amable, Badalona, acull tant als seus nascuts com a tots aquells nou vinguts que volen viure en ella. Badalona és una aventura plena de possibilitats que permet als seus ciutadans participar dins del seu creixement personal. Badalona és plaça, àgora, intercanvi, debat, opinions, per això la seva gent sap que ha de sortir de casa per trobar-la, per sentir-la, per estimar-la.
Badalona uneix allò local i allò mundial, Badalona és món, un món que ens fa reflexionar, reunir i innovar:

“BADALONA ETS TU, BADALONA SOM TOTS”

Badalona, una ciutat, plena d’individus heterogenis vol que la participació democràtica abraci tots els aspectes, el polític, el cívic, l’econòmic, el social i cultural per a tots els ciutadans. No vol que la seva construcció al Segle XXI sigui en contra dels seus habitants, ni sense les seves opinions. Sap que la participació passa perquè la ciutadania se senti en complicitat amb ella.
Rumia que potser el repte del futur passa per fer més coses i fer-les tomant en consideració els requeriments mediambientals i fent-les sobre tot amb els seus ciutadans en processos de vertebració social, convocant als ciutadans més dinàmics i actius, impulsant fòrums de debat i atrevint-se a dibuixar des de nou valors com els ambientals els escenaris del futur i els programes d’acció que el demà li demani.


Continuar el camí que porta a la formació i construcció d’una Badalona democràtica del Segle XXI, lloc de solidaritat i ciutadania actives, és comprometre’ns a humanitzar la ciutat. L’edificació d’una nova ciutadania requereix que els propis ciutadans se sentin responsables. Una responsabilitat social que impliqui el compromís de tots a ajudar-se mútuament.
En aquests temps de transaccions que està travessant la humanitat en què els negocis, discrepàncies i incerteses constitueixen el quadre dominant, Badalona, cos i ànima, ciutat, territori on es mouen transformacions socials, vol convertir-se en el vector d’un nou humanisme: Badalona, ciutat de pau, de llibertat i de justícia, de cultura, de creativitat, de civisme i de solidaritat.
Badalona és història: conté el temps, és una història que tots transformem dia a dia, pas a pas, com diu la cançó, en la gran ciutat que deixarem plena i diversa a les properes generacions.

CAP
Que té Badalona al cap: pensaments, idees, il·lusions, projectes, somnis, realitats. Badalona recorda el passat però inventa el futur. Sap molt bé que l’educació, la formació, és una eina molt important per a què cada vegada es donin majors igualtats d’oportunitats i una millora en la qualitat de vida del conjunt de la seva ciutadania.

Ella sap que al sentir-se humana l’eix principal, el nucli central del seu pensament són les PERSONES amb totes les variants que pugui comportar aquest concepte, perquè són les persones, la gent que hi viu al seu interior les que li donen el seu veritable sentit, humanitat i identitat.

Badalona és humana i solidària vol suprimir injustícies i qualsevol mena de discriminació, encara sap que resten alguns llocs on la pobresa es manté però treballa i treballarà per a què aquests nuclis desapareguin. Darrerament quelcom ha canviat al seu interior, se sent molt segura, aquells que la vigilen el fan de forma ràpida i eficaç. Vol que els seus ciutadans també se sentin segurs notant que cada vegada disminueixen més alguns dels problemes derivats de la delinqüència, vol que sentin que la presència d’aquells que velen per la seva seguretat ciutadana és cada cop més propera i accessible.

Com li agrada veure que a millorar culturalment i que la cultura es va estenent cada cop més ràpid per tot el seu cos, que és una característica imprescindible pel desenvolupament individual i col·lectiu de les persones, ajudant a enriquir els seus esperits. Té la seguretat de què la cultura té la màgia de transformar i millorar individualment a les persones, doncs amb la cultura se sent, es pensa i es crea. Li agrada veure com es van desenvolupant les expressions artístiques (música, pintura, literatura, arts escèniques...), incrementant els hàbits de costum cultural dels seus ciutadans, promouen valors tan importants com la tolerància i la llibertat.

Badalona no pot amagar que li agrada trobar-se bé físicament, per això l’esport és un element important de la seva tradició esportiva, cada cop gaudeix de més instal·lacions esportives, ha promogut l’esport de base i facilita que cada vegada surtin més especialitats esportives.

Porta molts anys darrera les seves espatlles, però Badalona se sent jove, dinàmica i oberta, encisadora perquè sap que els seus ulls blaus que mirant envers el mar són el mirall dels somnis dels seus ciutadans. Aquest esperit jove li fa transmet als joves els seus valors: solidària, tolerant, social i participativa.

Vol que els joves formin part de la construcció del seu futur, vol que cada vegada siguin més participatius i que fomentin de manera natural les relacions comunitàries. Li agrada escoltar l’opinió dels seus habitants i que aquestes siguin escoltades en fòrums de participació. Creu que la construcció del seu futur és responsabilitat de tots els que la composen (joves, adults, gent gran, governants, associacions, entitats, consells, APAS...).

Quan arriba el bon temps, se sent turística, es fica les ulleres de sol i passeja per la Rambla, el port... Mira el mar i veu passar el tren i es deixa portar pels seus records romans o medievals. Creu que encara no és massa coneguda però també sap de ben segur que té ales i volarà, i la gent vindrà a conèixer-la per que té l’encant que ha anat guanyat amb totes les experiències viscudes.


TRONC
Com està format el seu tronc: serveis: sanitat, gent gran, promoció econòmica, qualitat, benestar, solidaritat, promoció ciutat... El seu tronc acull tots aquells serveis adreçats a la seva gent i les seves demandes. Ella que va estar pionera en temes socials (infància, joves, adults, gent gran, serveis polivalents...) ha anat veient el seu creixement i la seva conversió en serveis més flexibles, innovadors i més propers als ciutadans. Ella sempre ha mirat cap a les persones amb serveis públics de qualitat. Un d’aquests serveis significatius ha esta la sanitat, encara que no té gaires competències, ha treballat i treballa en projectes importants lligats a la promoció de la salut pública.

Dins de la seva formació aposta per la consolidació econòmica i el desenvolupament del sector terciari, sense oblidar la indústria, nucli de noves comunicacions i coneixements. Pel seu equilibri econòmic, ella sap que es necessita potenciar el sector dels serveis com una força pel seu desenvolupament i per a la creació de llocs de treball. Sap que el sòl industrial a les seves entranyes és necessari per a què s’instal·lin antigues i noves empreses. No li agrada que la seva gent hagi de marxar fora.

Badalona és cordial, li agrada mantenir bones relacions tan dins seu com cap l’exterior, per això, manté relacions estretes amb les altres companyes del Barcelonès Nord, del Maresme i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Badalona defensa la seva identitat però resta oberta amb tots aquells que comparteixen objectius comuns. Sap que el fet d’estar a prop de la seva gran amiga Barcelona li fa ocupar una situació privilegiada, i de tant en tant li agrada sortir de si mateixa i anar a recórrer món; les noves millores en les xarxes de comunicacions li permeten fer viatges, i veure com es van modernitzant les infraestructures viàries.

Quan se sent trista o malenconiosa s’arregla una mica i es va de compres. Pot optar per anar als petits comerços, les grans superfícies com el Màgic Badalona o el Carrefour de Montigalà, els mercats municipals... sap que l’activitat comercial és clau per a la seva economia i que és necessari que hi hagi un equilibri entre tots ells. Badalona també internacionalitza la seva economia, potencia les noves tecnologies i als emprenedors amb més formació i ocupació. Ofereix als ciutadans el dret i la possibilitat d’escollir, obrint més espais per a què puguin exercir la creativitat, i oferint oportunitats d’oci i de plaer: ella no vol ser només un òrgan econòmic, la festa i la gresca també formen part del seu tarannà.

EXTREMITATS
Quines són les seves extremitats: circulació, transport, territori, infraestructures, espais públics, medi ambient. Badalona trepitja segura. La xarxa de transports li permet desplaçar-se allà on vol; un dels seus somnis és l’estació central multimodal a la Plaça de les Cultures, com lloc de trobada dels que van i dels que venen.

Creu en què un dels elements més significatius de la convivència de la seva gent es tradueix en el manteniment dels espais públics, a través d’un bon estat d’ús, de neteja i de respecte pel medi ambient. Creu que l’esperit cívic dels seus ciutadans contribueix a què es puguin sentir orgullosos del lloc on viuen. Badalona és la casa de tots/es i per tant és cosa de tots. Essent creadora de ciutadania i de barreja de cultures se sent més ciutadana.

Ella és conscient que l’urbanisme és un instrument important dins de la seva identitat, té il.lusions posades a la construcció pública d’habitatges amb preus assequibles pels menys afavorits socialment. Ha sabut projectar operacions urbanístiques modernitzant la seva imatge i incrementant la qualitat de vida dels seus ciutadans.

Ecològicament va millorant tant pel que fa a la qualitat de l’aire, de l’aigua del mar, al nombre i varietat d’arbres i la creació de nous parcs. Encara veu que li resta una mica per estar al nivell de les companyes Europees més avançades. Sempre s’ha sentit compromesa amb el medi ambient natural i amb una nova relació de l’entorn natural. Incorpora al seu interior el concepte de sostenibilitat, tant pel que fa al seu funcionament com a l’educació dels comportaments de les persones. Ofereix i oferirà al seus ciutadans i ciutadanes xarxes d’infraestructures adequades, habitatges dignes com un dret humà fonamental perquè ella vol que la mirada dels seus ciutadans passi a formar part del seu ésser, de la seva manera de ser.

Per finalitzar només dir-vos que espero que vingueu a visitar Badalona. Si voleu podeu visitar: La platja, el Carrer del Mar, La Rambla, el Port, el Museu per conèixer la seva història romana, el parc romàntic de Ca l’Arnús, el Poliesportiu Municipal d’Esport i la Ciutat Europea del Bàsquet entre d’altres llocs.

Penseu sempre que l’educació i els coneixements obren camins i obren el cor de les persones apropant-nos des de qualsevol racó del món. Felicitats per la vostra idea.
Petons i una forta abraçada

Mari Carmen

Badalona, 17 d'octubre de 2008