Són les nou de la nit. Torno a casa cansat. Damunt la paret d’un edifici vell la pintura d’un grafiti llenega com si fossin gotes de pluja esmunyint-se per la finestra, i la paraula capitalisme desdibuixada va deixant caure taques de tinta com si fos la sang de la seva ideologia. Miro la paret i sento una esgarrifança per tot el que aquesta paraula està suposant a nivell de canvis socials. Davant el dibuix em pregunto si els grafiters sabran que ara aquest mot va acompanyat per un altre que es diu “ficció”. Capitalisme de ficció diuen alguns; un nou concepte per una nova època. Un capitalisme de ficció que està projectant una realitat on les noves tecnologies dirigeixen els nostres passos com un arma que ens entreté i ens despista. I així mentre consumim mòbils d’última generació, visitem el ciberespai i ens divertim, els qui governen i les grans multinacionals es van enriquint gràcies al nostre consum tecnològic.
En aquest capitalisme de ficció res ja és real, res és vertader i autèntic, tot és fictici i ho és a través del propi espectacle que ens ofereix cada dia la realitat. Una realitat dirigida a la ficció. Anys enrere, érem espectadors de quelcom vertader, ara tota expectació ho és de quelcom fictici, fins el punt de què inclús inventem la pròpia vida. Abans érem espectadors, ara també som actors representant diferents rols a la velocitat d’un anunci: tornem en quatre, cinc o sis minuts, i quan tornem res no és ho mateix que abans. I així introduïts en aquesta societat uniformada pel consum tecnològic i idòlatra del déu Google anem desplaçant l’home sapiens vers l’home videns, cegant la nostra consciència humana davant els nous canvis econòmics, financers, polítics i socials.
Abans d’arribar a casa una paret neta em recorda les paraules del recent desaparegut escriptor José Luis Sampedro: “el futur serà distint si avui invertim en parcs temàtics que si invertim en hospitals, universitats, investigació científica”.
Badalona, 15 d’abril de 2013